9/5/11

ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Θ.ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ¨Θ. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ¨

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου 2011, άσκηση εκκένωσης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ¨Θ.Παπαχαραλάμπους¨, με την ενεργή συμμετοχή Μαθητών και Προσωπικού.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας της Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨, μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτηρίων, με την ενεργή συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού .

Σκοπός της Άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού και των μαθητών και η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

Η άσκηση ξεκίνησε με παρουσίαση του υπεύθυνου των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτη Μαργαρώνη, ο οποίος ανέλυσε την ανάγκη συνεχών ασκήσεων εκκένωσης στα σχολικά συγκροτήματα και όχι μόνο, από διάφορους κινδύνους με τα αυτονόητα, όπως σεισμός ή πυρκαγιά αλλά και την ανάλυση των νέων σύγχρονων απειλών κατά των εγκαταστάσεων, που δυστυχώς έχουν φτάσει και στην χώρα μας όπως απειλή ζωής ή εισβολή στο χώρο κ.α. .

Στη συνέχεια παρουσίασε την ενδεδειγμένη καταγραφή των επικινδυνοτήτων ενός χώρου καθώς και την άρση αυτών, ενώ αναλύθηκε το πώς πρέπει να συντάσσεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και να προσφέρει ασφάλεια.

Συζητήθηκαν ο τρόπος εκκένωσης, η ασφαλής μετακίνηση προσωπικού και μαθητών, και οι χώροι καταφυγής και συγκέντρωσης .

Ο κ. Π.Μαργαρώνης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον σχολάρχη Θ. Παπαχαραλάμπους, για την πρόσκληση καθώς είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και αντιλαμβάνονται τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και την παράμετρο στα θέματα ασφάλειας ενός κτιρίου, ιδιαίτερα σε ένα σχολείο ενώ ευχαρίστησε και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και συγκεκριμένα την Προϊσταμένη του Τομέα Νοσηλευτικής του Τμήματος Αγωγή Υγείας κ. Κων/να Τέλιου, για την ανταπόκριση και την ενεργή συμμετοχή στην άσκηση ενώ ευχαρίστησε και τον Υποπυραγό κ. Νικόλαο Κυριαζή από τον 10οι Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών τόσο για την ανταπόκριση αλλά και την αρτιότητα της εκπαίδευσης που κατέχει.

Στη συνέχεια η προϊσταμένη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Κων/να Τέλιου, ανέλυσε γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ομάδα και υπεύθυνος πρώτων βοηθειών, αλλά και την ανάγκη ο υπεύθυνος να είναι εκπαιδευμένος ώστε να μπορεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Στη συνέχεια σε μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση ανέλυσε το πώς μπορούν να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στα πιο συνηθισμένα ατυχήματα όπως αιμορραγία λιποθυμία και κατάγματα .

Η εκπαίδευση του προσωπικού συνεχίστηκε από τον Υποπυραγό κ. Νικόλαο Κυριαζή αναλύοντας τα μέτρα πυρασφάλειας αλλά δίνοντας οδηγίες για τις ενέργειες του προσωπικού σε περιπτώσεις σεισμού και πυρκαγιάς αλλά το πώς χρησιμοπουνται οι πυροσβεστήρες και οι πυροσβεστικές φωλιές και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται από το προσωπικό αφού ολοκληρωθεί μια εκκένωση για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων για να μην υπάρχουν μαθητές η προσωπικό ξεχασμένοι η εγκλωβισμένοι, ο κ. Κυριαζής ανέλυσε εν συνεχεία ότι με την ολοκλήρωση μιας εκκένωσης επιβάλλεται ο έλεγχος και το κλείσιμο όλων των εγκαταστάσεων όπως ΔΕΗ, Φυσικό Αέριο, Πετρέλαιο κτλ. .

Την ενημέρωση έκλεισε ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με αντικείμενο Διαχείριση Κρίσεων κ. Κων/νος Μπαλωμένος ο οποίος ανέλυσε την ολοκληρωμένη διαχείριση κρίσεων που θα έπρεπε να έχουν υποψιν όλες οι επιχειρήσεις όχι μόνο για την περίπτωση σεισμού η πυρκαγιάς ή την ανάγκη μιας εκκένωσης αλλά και για διάφορους άλλους λόγους που μπορούν να πλήξουν η να καταστρέψουν μια επιχείρηση αλλά και το σημαντικότερο να προκαλέσουν απώλεια ανθρώπινης ζωής .

Στη συνέχεια υπήρξε ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας και έναρξη της άσκησης εκκένωσης .

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους καθηγητές και όταν ήχησε η συναγερμός πήραν θέση ασφαλείας κάτω από τα θρανία τους και όταν δόθηκε η εντολή εκκένωσης άρχισαν με τάξη και με βάση οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων να εκκενώνουν με απόλυτη ασφάλεια το σχολικό συγκρότημα .

Ο τοπος συγκέντρωσης είχε οριστεί παρακείμενο αλσύλλιο όπου οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές συγκεντρώθηκαν καταμετρήθηκαν και παρακολούθησαν προσομοίωση ατυχήματος και συγκεκριμένα ανοιχτού τραύματος .

Αφού προσεφέρθησαν οι πρώτες βοήθειες επέστρεψαν ξανά με ασφάλεια στο σχολείο τους .

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και κατά την αποτίμηση εντοπίστηκαν αδυναμίες, επισημάνθηκαν ατέλειες που πιθανόν μπορεί να προκύψουν αλλά συζητήθηκαν και απρόβλεπτοι παράγοντες που πάντα μπορούν να επηρεάσουν μια άσκηση πόσο δε σε πραγματικές συνθήκες όπου όλοι πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους .

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Λέσχη 4χ4 Περιστερίου τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Λασκούδης και τα μέλη για την παραχώρηση φορητών υλικών, για την συμμετοχή τους, τον Συντονιστή των Ελλήνων Ενεργών Πολιτών κ. Στάθη Διομήδη τον εκπαιδευόμενο Εθελοντή και Διαμερισματικό Σύμβουλο Περιστερίου κ. Σάββα Ανδρεάδη, τον Δημοτικό Αστυνομικό του Δήμου Αθηναίων κ. Μιχάλη Μπλότσο και το μέλος της Ε.Ο. κ. Φωτεινή Κλαράκη

Το πρόγραμμα από τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας της Μ.Κ.Ο. ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. για την άσκηση εκκένωσης του κτιρίου περιλάμβανε :

Προ-σύσκεψη εκτός σχολείου :Σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων για ανάλυση ρόλων , ποσοστό συμμετοχής ανάλογα με την επιθυμία των φορέων και ανάλυση σχεδίου εκκένωσης.

Φάση Α΄: Ενημέρωση προσωπικού για τις λεπτομέρειες της Άσκησης και τον τρόπο της εκκένωσης, από τους Εθελοντές Πολιτικής προστασίας της Μ.Κ.Ο. ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. και το Πυροσβεστικό Σώμα.

1) Τρόπος εκκένωσης.

2) Μέτρα για την αποφυγή ατυχήματος.

3) Εκκένωση.

4) Σημείο συγκέντρωσης μαθητών.

Ομάδα Πρώτων Βοηθειών σε Ετοιμότητα και στήσιμο Σταθμού Πρώτων Βοηθειών εκτός Σχολικού Συγκροτήματος .

Φάση Β΄: Ενημέρωση Μαθητών για την άσκηση και ανάλυση τρόπου εκκένωσης.

1) Συγκέντρωση μαθητών και ενημέρωση αυτών για τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν και ανάλυση οδηγιών για την ασφαλή εκκένωση κτιρίου .

2) Επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας και έναρξη άσκησης .

3) Αρχή με κάλυψη κάτω από τα θρανία.

4) Εντολή εκκένωσης με χειροκίνητο κουδούνι και σφυρίχτρες.

5) Ανάληψη πρωτοβουλίας από καθηγητές και έναρξη εκκένωσης.

6) Συγκέντρωση μαθητών και καταμέτρηση στο σημείο συγκέντρωσης



ΛΗΞΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Φάση Γ΄: Σύσκεψη αποτίμηση ενεργειών .