30/5/11

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΗΚΕ

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΣΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ


Άσκηση δασοπυρόσβεσης σε πραγματικές συνθήκες στο Ποικίλο Όρος, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου 2011, στα πλαίσια εκπαίδευσης των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨ .

Οι Εθελοντές προχώρησαν σε ανάπτυξη πυροσβεστικής εγκατάστασης στην πλαγιά του Ποικίλου Όρους, κάτω από την θέση κεραία, σε πραγματικές συνθήκες υπό κλήση εδάφους για τουλάχιστον 300 μέτρα, σε δύσκολο έδαφος προσομοιώνοντας όσο γίνεται τις πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς.

Η Άσκηση στο Ποικίλο όρος ήταν μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος 21 ωρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2011 .

Η εκπαίδευση αφορούσε την Δασοπροστασία και την Δασοπυρόσβεση ενώ περιλάμβανε και θεματολογία για αυτοπροστασία, χρήση πυροσβεστήρων, χρήση πυροσβεστικών οχημάτων, ανάπτυξη εγκατάστασης πυρόσβεσης, ενέργειες πεζοπόρων τμημάτων, με θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Η Εκπαίδευση ξεκίνησε την Δευτέρα 23 Μαΐου στον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό με θεωρητική εκπαίδευση, συνεχίστηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου με πρακτική εξάσκηση σε πυροσβεστήρες και γνωριμία οχημάτων και εργαλείων του Π.Σ. και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 στο Ποικίλο Όρος.

Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή τριών Εθελοντικών Οργανώσεων της Δυτικής Αττικής με νέα ενεργή συμμετοχή που ξεχωρίζει την Λέσχη 4χ4 Περιστερίου.

Ο Πρόεδρος κ.Αθανάσιος Λασκούδης και τα μέλη της Λέσχης εκπαιδεύονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα, θέλοντας να προσφέρουν εξειδικευμένες εθελοντικές υπηρεσίες , καθώς διαθέτουν εξοπλισμό που σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε επίσημοι φορείς.

Συμμετείχαν με τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα 4χ4 εκτός δρόμου ενώ προσέφεραν και υποστήριξη ράδιο-επικοινωνίας στην άσκηση και την εκπαίδευση .

Ταυτόχρονα τα μέλη της Λέσχης 4χ4 προχώρησαν και στην απομάκρυνση παλιών ελαστικών που εντοπίσθηκαν στην περιοχή από ασυνείδητους που επέλεξαν να τα πετάξουν στο σημείο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη και τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Περιστερίου Αντιστράτηγο της Π.Υ. ε.α. κ. Στυλιανό Κανέλλο, για την διάθεση υλικών όπως πυροσβεστήρες αλλά και το βυτιοφόρο του Δήμου Περιστερίου το οποίο γνωρίσαμε από κοντά πως λειτουργεί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διοικητή του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών Κων/νο Κοροντζή και τον Υποπυραγό Νικόλαο Κυριαζή καθώς παρά τα αυξημένα καθήκοντα ανέλαβαν την εκπαίδευση μας, με την διάθεση πυροσβεστικού οχήματος και διαφόρων υλικών όσο και για την άρτια εκπαίδευση του προσωπικού και των αξιωματικών οι οποίοι στέκονται πάντα στο πλευρό των Εθελοντών, δίνοντας μας πολύτιμες πληροφορίες για την προσωπική μας ασφάλεια αλλά και πώς τα μέλη των Εθελοντικών Οργανώσεων μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προστατεύοντας το περιβάλλον.