27/8/10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ο. ¨ ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ .

Η Εθελοντική Ομάδα Υποβοήθησης Αρχών ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨ συμμετείχε μετά από σήμα του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Περιστερίου στην Πυροφύλαξη του Ποικίλου ¨Όρους, με εθελοντές την Κυριακή 22 Αυγούστου 2010 .

Οι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι εθελοντές μας, σε συνεννόηση με τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Περιστερίου κ. Πέτρο Σιαμάντη ανέλαβαν καθήκοντα πυροφύλαξης την Κυριακή 22 Αυγούστου, ημέρα μεγάλης κινητοποίησης από πλευράς Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς για το διήμερο ο ημερήσιος χάρτης επικινδυνότητας της Γ.Γ.Π.Π. προέβλεπε επικινδυνότητα πολύ υψηλή για εκδήλωση πυρκαγιάς κατηγορία κινδύνου τέσσερα ( 4 ) σε 22 Νομαρχίες της χώρας μας.
1. Αθηνών,
2. Ανατολικής Αττικής,
3. Δυτικής Αττικής,
4. Πειραιώς,
5. Βοιωτίας,
6. Ευβοίας,
7. Αρκαδίας,
8. Αργολίδος,
9. Κορινθίας,
10. Λακωνίας,
11. Λέσβου,
12. Σάμου,
13. Χίου,
14. Κυκλάδων,
15. Ηρακλείου,
16. Λασιθίου,
17. Ρεθύμνου,
18. Χανίων,
19. Μαγνησίας,
20. Έβρου,
21. Καβάλας και
22. Χαλκιδικής.
Ήταν μάλιστα η μέρα που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Κάρυστο και άλλες τρεις στην Κρήτη και η καταστροφή του πανέμορφου Φοινικοδάσους στο Ρέθυμνο .
Με απόφαση δε της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είχε ενεργοποιηθεί και η απαγόρευση διέλευσης οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές .



Με λύπη όμως κατά την Πυροφύλαξη, διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά την ανάγκη για άμεση συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για καλύτερη φύλαξη και προστασία του μόνου ανοιχτού πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Αθήνας καθώς παρά την έντονη παρουσία εθελοντών και φορέων, άγνωστοι μετέτρεψαν το δάσος σε σκουπιδότοπο .
Ασυνείδητοι πέταξαν μπάζα σε μονοπάτι πεζοπορίας και πυροπροστασίας, δημιουργώντας επιπλέον επιβάρυνση στο δάσος και αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς .



Η Εθελοντική Ομάδα έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι θα σταθεί στο πλευρό όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην προστασία του περιβάλλοντος με όσες δυνατότητες έχει, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα σιωπά και θα καταγγέλλει οποιονδήποτε δεν σέβεται τον εαυτό του, καταστρέφοντας το Δάσος ή παραμελώντας βασικές υποχρεώσεις που πιθανόν έχει για την προστασία του Δάσους .
Καλούμε όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και να συνδράμουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν για να περισώσουμε τον φυσικό μας πλούτο, που όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι επιμένουν να παραμελούν και να καταστρέφουν .

Τα δάση ανήκουν σε όλους μας και όλοι έχουμε την υποχρέωση να τα προστατεύουμε.
Ενημερωθείτε για τις δράσεις μας από την ιστοσελίδα μας www.kipoda.gr

Ο Υπεύθυνος
της Ε.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨

Παναγιώτης Μαργαρώνης