5/6/14

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ

Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας της ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. συμμετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στην πόλη Ομπρένοβατς της Σερβίας στα πλαίσια παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Πόλης.
Να θυμίσουμε ότι η ευρύτερη περιοχή επλήγει από πρωτοφανείς πλημμύρες, όταν υπερχείλισε λόγω βροχοπτώσεων ο ποταμός Σάβα που διασχίζει την περιοχή, με αποτέλεσμα 33 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και περίπου 24.000 να βρεθούν άστεγοι.
Η  Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας και η ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του φορέα προσέφερε μεγάλη ποσότητα σε ρούχα προκειμένου να συνδράμει τους κατοίκους της Πόλης καθώς και φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.  
Η αποστολή οργανώθηκε από την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος και το Σερβικό Διασωστικό Σώμα.
Η  αποστολή ξεκίνησε οδικώς την Παρασκευή 30-5-2014 με την συμμετοχή του επικεφαλής των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. κ. Παναγιώτη Μαργαρώνη και των εθελοντών κ.κ. Μάρθα Σταθάτου και Ράντε Στανόγιεβιτς.
Υπεύθυνοι της 16 μελούς αποστολής ήταν οι κ.κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης από την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Αιγάλεω και Γρηγόριος Μωυσίδης από την  Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος ενώ συμμετείχε και η Αντιδήμαρχος Αιγάλεω κα. Διονυσία Σιγάλα.
Μετά από ένα ταξίδι που διήρκησε 28 ώρες συνοδεύοντας το φορτηγό που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαμε στην Σερβία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι διασχίσαμε οδικώς 1.300 χιλιόμετρα μέσω Σκοπίων .
Η υποδοχή από το  Σερβικό Διασωστικό Σώμα αλλά και τους κατοίκους ήταν ιδιαίτερα φιλική και τους ευχαριστούμε και για την εγκάρδια φιλοξενία που προσέφεραν στα μέλη της αποστολής.
Την επόμενη μεταβήκαμε οδικώς στην πλημμυρισμένη για τέταρτη εβδομάδα πόλη  Ομπρένοβατς, η οποία έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
Το 80% της Πόλης έχει πληγεί κατά πρωτοφανή τρόπο, καθώς η στάθμη των υδάτων από την υπερχείλιση  του ποταμού Σάβα έφτασε σε αρκετά σημεία της πόλης ακόμα και τα 5 μέτρα.
Οι ισόγειες οικείες της πόλης ακόμα και τα διαμερίσματα του 1 ορόφου πλημμύρησαν μέσα σε διάστημα μιάμισης ώρας.
Οι εικόνες της τραγωδίας είδαν το φως της δημοσιότητας από τις εναέριες επιχειρήσεις διάσωσης καθώς ο  μόνος τρόπος πρόσβασης στα διασωστικά συνεργεία ήταν από αέρος ή με βάρκες.
50.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη προκειμένου να σωθούν,  24.000 από αυτούς φιλοξενούνται ακόμα σε χώρους υποδοχής όπως κλειστά στάδια, ενώ οι υπόλοιποι  φιλοξενούνται από συγγενείς τους σε γειτονικές πόλεις .
Η στάθμη των υδάτων υποχώρησε μιάμιση μέρα αργότερα αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής και οι διασωστικές ομάδες εντόπισαν 33 νεκρούς.
Τρείς εβδομάδες μετά η πόλη παραμένει αποκλεισμένη . Ο στρατός και οι ειδικές μονάδες της Αστυνομίας περιπολούν στην πόλη υπό τον φόβο λεηλασιών.
Η είσοδος στην πόλη απαγορεύεται και χρειάζεται ειδική άδεια προκειμένου κάποιος να εισέλθει.
Και αυτό γιατί η πόλη είναι ένα στάδιο πριν το ξέσπασμα επιδημίας από τα μολυσμένα ύδατα που έχουν απομείνει παρά την υποχώρηση του ποταμού. Τα ύδατα έχουν μολυνθεί από τα λήμματα της πόλης, τα νεκρά ζώα, τα σάπια έπιπλα και τα σκουπίδια που μεταφέρθηκαν από την υπερχείλιση.
Σχεδόν ένα μήνα μετά η πόλη δεν έχει ακόμα ούτε ρεύμα ούτε νερό και οι ζημιές στις υποδομές τις πόλης είναι ολοκληρωτικές.
Η αποστολή επισκέφθηκε και τον τοπικό πυροσβεστικό σταθμό ο οποίος επλήγει και ο αυτός από την πλημμύρα και μέχρι και σήμερα λειτουργεί με γεννήτρια.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κατάφεραν να στήσουν κινητό σταθμό κινητής τηλεφωνίας με την βοήθεια του Στρατού και έτσι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει τουλάχιστον σήμα κινητής τηλεφωνίας .
Οι ανάγκες για τους  εναπομείναντες κατοίκους αλλά και αυτούς που έχασαν τα πάντα είναι κυρίως ρούχα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης .
Οι τοπικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για το ξέσπασμα επιδημιών για αυτό και στην έξοδο της πόλης για όσους λίγους εισέρχονται έχουν στηθεί μπλόκα και υποχρεώνουν τα οχήματα πριν από την έξοδο να εισέρχονται σε ειδικό σημείο με απολυμαντικά ώστε να απολυμαίνονται οι τροχοί των οχημάτων και να μην μεταφέρουν τυχόν μικρόβια εκτός της πληγείσας περιοχής.
Συνεργεία από όλους τους Δήμους της περιοχής μαζί με διασώστες εισέρχονται σε όλα τα σπίτια και τα αδειάζουν από τις οικοσυσκευές και τα έπιπλα τα οποία σαπίζουν εντός και επιτείνουν το πρόβλημα. Στη συνέχεια μεταφέρονται με φορτηγά σε άλλη περιοχή προκειμένου να ταφούν.
Οι αρχές υπολογίζουν ότι μόλις το 10% με 20% των κατοίκων θα επιστρέψει στην πόλη και θα μπορέσει να επανακατοικίσει και εκτιμούν ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε πόλη φάντασμα.
Παρόλη όμως την καταστροφή μια μικρή μερίδα κατοίκων παραμένει στα χαλάσματα και επιχειρεί με ανύπαρκτα μέσα να σώσει ότι μπορεί από την περιουσία του με υψηλό όμως τον κίνδυνο μολύνσεων.     
Η ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε στο Σερβικό Διασωστικό Σώμα, το οποίο έχει αναλάβει την διανομή της βοήθειας στους πληγέντες, ενώ οι ανάγκες παραμένουν πολλές.

Η Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας θα συνεχίσει να συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια για πληροφορίες 210-5786870.