30/5/11

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΗΚΕ

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΣΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ


Άσκηση δασοπυρόσβεσης σε πραγματικές συνθήκες στο Ποικίλο Όρος, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου 2011, στα πλαίσια εκπαίδευσης των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨ .

Οι Εθελοντές προχώρησαν σε ανάπτυξη πυροσβεστικής εγκατάστασης στην πλαγιά του Ποικίλου Όρους, κάτω από την θέση κεραία, σε πραγματικές συνθήκες υπό κλήση εδάφους για τουλάχιστον 300 μέτρα, σε δύσκολο έδαφος προσομοιώνοντας όσο γίνεται τις πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς.

Η Άσκηση στο Ποικίλο όρος ήταν μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος 21 ωρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2011 .

Η εκπαίδευση αφορούσε την Δασοπροστασία και την Δασοπυρόσβεση ενώ περιλάμβανε και θεματολογία για αυτοπροστασία, χρήση πυροσβεστήρων, χρήση πυροσβεστικών οχημάτων, ανάπτυξη εγκατάστασης πυρόσβεσης, ενέργειες πεζοπόρων τμημάτων, με θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Η Εκπαίδευση ξεκίνησε την Δευτέρα 23 Μαΐου στον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό με θεωρητική εκπαίδευση, συνεχίστηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου με πρακτική εξάσκηση σε πυροσβεστήρες και γνωριμία οχημάτων και εργαλείων του Π.Σ. και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 στο Ποικίλο Όρος.

Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή τριών Εθελοντικών Οργανώσεων της Δυτικής Αττικής με νέα ενεργή συμμετοχή που ξεχωρίζει την Λέσχη 4χ4 Περιστερίου.

Ο Πρόεδρος κ.Αθανάσιος Λασκούδης και τα μέλη της Λέσχης εκπαιδεύονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα, θέλοντας να προσφέρουν εξειδικευμένες εθελοντικές υπηρεσίες , καθώς διαθέτουν εξοπλισμό που σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε επίσημοι φορείς.

Συμμετείχαν με τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα 4χ4 εκτός δρόμου ενώ προσέφεραν και υποστήριξη ράδιο-επικοινωνίας στην άσκηση και την εκπαίδευση .

Ταυτόχρονα τα μέλη της Λέσχης 4χ4 προχώρησαν και στην απομάκρυνση παλιών ελαστικών που εντοπίσθηκαν στην περιοχή από ασυνείδητους που επέλεξαν να τα πετάξουν στο σημείο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη και τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Περιστερίου Αντιστράτηγο της Π.Υ. ε.α. κ. Στυλιανό Κανέλλο, για την διάθεση υλικών όπως πυροσβεστήρες αλλά και το βυτιοφόρο του Δήμου Περιστερίου το οποίο γνωρίσαμε από κοντά πως λειτουργεί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διοικητή του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών Κων/νο Κοροντζή και τον Υποπυραγό Νικόλαο Κυριαζή καθώς παρά τα αυξημένα καθήκοντα ανέλαβαν την εκπαίδευση μας, με την διάθεση πυροσβεστικού οχήματος και διαφόρων υλικών όσο και για την άρτια εκπαίδευση του προσωπικού και των αξιωματικών οι οποίοι στέκονται πάντα στο πλευρό των Εθελοντών, δίνοντας μας πολύτιμες πληροφορίες για την προσωπική μας ασφάλεια αλλά και πώς τα μέλη των Εθελοντικών Οργανώσεων μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προστατεύοντας το περιβάλλον.























27/5/11

ΑΠΟ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΓΠΠ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Γ.Γ.Π.Π.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨



Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας της Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨, σας ενημερώνουν ότι από την 1η Ιουνίου 2011, ξεκινά η ημερήσια έκδοση του χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης είναι συμβουλευτικός, αρχικά υπήρχε ως εργαλείο χρήσης μόνο στις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες και τα τελευταία χρόνια είναι προσβάσιμος από όλους τους πολίτες.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος ώστε όλοι να γνωρίζουν την επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς και να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην προστασία του περιβάλλοντος

Στην κεντρική σελίδα στο διαδίκτυο στο www.kipoda.gr μπορείτε να βρείτε τον χάρτη ο όποιος ανανεώνεται καθημερινά στις 12 το μεσημέρι .

Ο χάρτης περιλαμβάνει όλη την ελληνική επικράτεια και έχει πέντε κατηγόριες κινδύνου .

Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή): Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση): Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή): Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι, κλπ).

Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή): Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ): Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους.

Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι βρισκόμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους καθώς το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

Το περιβάλλον είναι δική μας υπόθεση και πρέπει να το προστατέψουμε.



23/5/11

1η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η 1Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ Σ/Κ 21 ΚΑΙ 22 ΜΑΙΟΥ 2011

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ


Η πόλη μας έδειξε ότι ποτέ δεν κοιμάται, είναι ενεργή και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή.

Με την συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου 2011, η 1η Ημερίδα Γιορτή Εθελοντισμού, από Οργανώσεις της Πόλης για την Πόλη.

Οι επισκέπτες, γνώρισαν και ενημερώθηκαν για τις δράσεις των οργανώσεων τον τρόπο λειτουργίας τους και την προφορά τους.

Για πρώτη φορά δεκατέσσερις ( 14) φορείς - εθελοντικές οργανώσεις, συνδιοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου, μια ζωντανή γιορτή εθελοντισμού.

Το κεντρικό σύνθημα ήταν η "Η ΠΟΛΗ ...ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ….." και η γιορτή εθελοντισμού πραγματοποιήθηκε στον Πεζόδρομο Περιστερίου ( Εθνικής Αντιστάσεως ).

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους εθελοντικούς οργανισμούς και το έργο τους στην ανοιχτή έκθεση ενημερωτικού υλικού ενώ παρουσιάστηκαν δραστηριότητες όπως χορός, δράσεις για παιδιά, μουσική, εικαστική έκθεση κοινωνικού design ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε και Εθελοντική Αιμοδοσία από την Μ.Κ.Ο. ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. .

Στο ίδιο περίπτερο σε ένα από τα πολλά των οργανώσεων, συστεγάστηκαν οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας της Μ.Κ.Ο. ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. , η Λέσχη 4 χ4 Περιστερίου και οι Έλληνες Ενεργοί Πολίτες.

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις μας, η διοργάνωση Σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών , Πολιτικής Προστασίας , Εκπαίδευση Πολιτών Φορέων και Μαθητών καθώς και άλλα .

Έγινε εκτενή ανάλυση για την αναγκαιότητα στήριξης της εθελοντικής Αιμοδοσίας ενώ έγινε επίδειξη των τζιπ από την λέσχη 4χ4 Περιστερίου που διαθέτει ειδικά διασκευασμένα ιδιωτικά οχήματα τύπου τζιπ με τα οποία τα μέλη της λέσχης συνδράμουν την Πολιτική Προστασία και πολλές φορές επιχειρούν απεγκλωβισμούς πολιτών από δυσπρόσιτα σημεία σε ολόκληρη την χώρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες .

Η Εθελοντική Αιμοληψία διοργανώθηκε από την Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨ και συμμετείχαν η Τοπική Εφορεία Προσκόπων Περιστερίου , η Λέσχη 4Χ4 Περιστερίου, η Μ.Κ.Ο. ΕΔΡΑ, οι Έλληνες Ενεργοί Πολίτες και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου ¨Κοσμάς ο Αιτωλός ¨

Την Συνδιοργάνωση της γιορτής έχουν αναλάβει οι οργανισμοί: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», Έλληνες Ενεργοί Πολίτες, Επιτροπή Ανέργων, Κιβωτός, ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α., Κοινωνική Σταυροφορία Σύλλογος Αιμοδοτών Περιστερίου, Λέσχη 4Χ4 Περιστερίου, Μουσική Αργώ, Περιβαλλοντικός Σύλλογος, Ποδηλατικός Σύλλογος Περιστερίου, Σύλλογος για το Μπουρνάζι, Συν+Άνθρωποι, Το Περιστέρι της Ειρήνης, Τοπικό τμήμα δυτικών προαστίων του συνδέσμου για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Ευχάριστη νότα οι μουσικές που γέμισαν τον πεζόδρομο με την ευγενική συμμετοχή της πρωτότυπης ορχήστρας immortal serious ενώ στους επισκέπτες κράτησαν συντροφιά οι Jazz Blue Band , Bright Black, Lost Senso .

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν χορευτικά από τους Μπελάδες –Σύλλογος Ειρήνη Περιστερίου,
από το Σύλλογο dancing with the stars, ενώ υπήρχε και Παιδική Ζώνη.














10/5/11

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ



ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α¨.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ

ΤΗΝ 22Η ΜΑΙΟΥ 2011, ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΑΠΟ 09.00 ΕΩΣ 13.00.

Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας της Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν ότι η λειτουργία της Τράπεζας Αίματος που από το 2001 έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια σε συμπολίτες μας, ¨ανοίγει τα φτερά της¨ με σκοπό την πιο δυναμική παρουσία αλλά και την καλύτερη δυνατή βοήθεια στους συμπολίτες μας.

Η οργανωμένη Τράπεζα Αίματος της Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨, συνεργάζεται πλέον με πέντε (5) φορείς που έχουν έδρα ή δραστηριοποιούνται στο Δήμο Περιστερίου και καλούν όλα τα μέλη τους , τους φίλους αλλά και όσους βοηθούν ή επιθυμούν να συνδράμουν στην ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΙΟΥ 2011 ΑΠΟ 09.00 ΕΩΣ 13.00
 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨
 ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΡΟΥΣΒΕΛΤ 17 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.

Την Αιμοληψία διοργανώνει η Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨ και συμμετέχουν:

• ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

• ΛΕΣΧΗ 4Χ4 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.

• Μ.Κ.Ο. ΕΔΡΑ

• ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ¨ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ¨

Στην ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ αυτή, καλούνται όλοι να αφιερώσουν 10 λεπτά από τον χρόνο τους, δίνοντας ΑΙΜΑ, για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η διαδικασία είναι απλή , απόλυτα ασφαλής, και οι αιμοδότες αποκτούν κάρτα εθελοντή αιμοδότη αλλά και διευκολύνσεις για τον ίδιο τον αιμοδότη, την οικογένεια του και τους φίλους του.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν :

1) Με την Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨ καθημερινά από 7.30 μ.μ. έως 9.30.μ.μ. στο τηλέφωνο 210-57.86.870. εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

2) Με τους Προσκόπους καθημερινά από 10.00 π.μ. έως 22.00.μ.μ. στο τηλέφωνο 6973-291264 κ. Χρήστος Κουτσουρούμπας .

3) Με την Λέσχη 4χ4 Περιστερίου , κ. Αθανάσιος Λασκούδης 6951-800200.

4) Με την Μ.Κ.Ο. ΕΔΡΑ , κ. Αλέξανδρος Οικονόμου 210-5913826.

5) Με τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , κ. Στάθη Διομήδη 6972-259600

6) Με τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου ¨Κοσμάς ο Αιτωλός ¨, κ. Κων/νο

Μπαλωμένο 6945-015734.

Περισσότερες πληροφορίες και στο http://www.kipoda.gr/







9/5/11

ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Θ.ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ¨Θ. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ¨

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου 2011, άσκηση εκκένωσης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ¨Θ.Παπαχαραλάμπους¨, με την ενεργή συμμετοχή Μαθητών και Προσωπικού.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας της Μ.Κ.Ο. ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨, μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτηρίων, με την ενεργή συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού .

Σκοπός της Άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού και των μαθητών και η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

Η άσκηση ξεκίνησε με παρουσίαση του υπεύθυνου των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτη Μαργαρώνη, ο οποίος ανέλυσε την ανάγκη συνεχών ασκήσεων εκκένωσης στα σχολικά συγκροτήματα και όχι μόνο, από διάφορους κινδύνους με τα αυτονόητα, όπως σεισμός ή πυρκαγιά αλλά και την ανάλυση των νέων σύγχρονων απειλών κατά των εγκαταστάσεων, που δυστυχώς έχουν φτάσει και στην χώρα μας όπως απειλή ζωής ή εισβολή στο χώρο κ.α. .

Στη συνέχεια παρουσίασε την ενδεδειγμένη καταγραφή των επικινδυνοτήτων ενός χώρου καθώς και την άρση αυτών, ενώ αναλύθηκε το πώς πρέπει να συντάσσεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και να προσφέρει ασφάλεια.

Συζητήθηκαν ο τρόπος εκκένωσης, η ασφαλής μετακίνηση προσωπικού και μαθητών, και οι χώροι καταφυγής και συγκέντρωσης .

Ο κ. Π.Μαργαρώνης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον σχολάρχη Θ. Παπαχαραλάμπους, για την πρόσκληση καθώς είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και αντιλαμβάνονται τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και την παράμετρο στα θέματα ασφάλειας ενός κτιρίου, ιδιαίτερα σε ένα σχολείο ενώ ευχαρίστησε και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και συγκεκριμένα την Προϊσταμένη του Τομέα Νοσηλευτικής του Τμήματος Αγωγή Υγείας κ. Κων/να Τέλιου, για την ανταπόκριση και την ενεργή συμμετοχή στην άσκηση ενώ ευχαρίστησε και τον Υποπυραγό κ. Νικόλαο Κυριαζή από τον 10οι Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών τόσο για την ανταπόκριση αλλά και την αρτιότητα της εκπαίδευσης που κατέχει.

Στη συνέχεια η προϊσταμένη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Κων/να Τέλιου, ανέλυσε γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ομάδα και υπεύθυνος πρώτων βοηθειών, αλλά και την ανάγκη ο υπεύθυνος να είναι εκπαιδευμένος ώστε να μπορεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Στη συνέχεια σε μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση ανέλυσε το πώς μπορούν να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στα πιο συνηθισμένα ατυχήματα όπως αιμορραγία λιποθυμία και κατάγματα .

Η εκπαίδευση του προσωπικού συνεχίστηκε από τον Υποπυραγό κ. Νικόλαο Κυριαζή αναλύοντας τα μέτρα πυρασφάλειας αλλά δίνοντας οδηγίες για τις ενέργειες του προσωπικού σε περιπτώσεις σεισμού και πυρκαγιάς αλλά το πώς χρησιμοπουνται οι πυροσβεστήρες και οι πυροσβεστικές φωλιές και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται από το προσωπικό αφού ολοκληρωθεί μια εκκένωση για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων για να μην υπάρχουν μαθητές η προσωπικό ξεχασμένοι η εγκλωβισμένοι, ο κ. Κυριαζής ανέλυσε εν συνεχεία ότι με την ολοκλήρωση μιας εκκένωσης επιβάλλεται ο έλεγχος και το κλείσιμο όλων των εγκαταστάσεων όπως ΔΕΗ, Φυσικό Αέριο, Πετρέλαιο κτλ. .

Την ενημέρωση έκλεισε ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με αντικείμενο Διαχείριση Κρίσεων κ. Κων/νος Μπαλωμένος ο οποίος ανέλυσε την ολοκληρωμένη διαχείριση κρίσεων που θα έπρεπε να έχουν υποψιν όλες οι επιχειρήσεις όχι μόνο για την περίπτωση σεισμού η πυρκαγιάς ή την ανάγκη μιας εκκένωσης αλλά και για διάφορους άλλους λόγους που μπορούν να πλήξουν η να καταστρέψουν μια επιχείρηση αλλά και το σημαντικότερο να προκαλέσουν απώλεια ανθρώπινης ζωής .

Στη συνέχεια υπήρξε ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας και έναρξη της άσκησης εκκένωσης .

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους καθηγητές και όταν ήχησε η συναγερμός πήραν θέση ασφαλείας κάτω από τα θρανία τους και όταν δόθηκε η εντολή εκκένωσης άρχισαν με τάξη και με βάση οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων να εκκενώνουν με απόλυτη ασφάλεια το σχολικό συγκρότημα .

Ο τοπος συγκέντρωσης είχε οριστεί παρακείμενο αλσύλλιο όπου οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές συγκεντρώθηκαν καταμετρήθηκαν και παρακολούθησαν προσομοίωση ατυχήματος και συγκεκριμένα ανοιχτού τραύματος .

Αφού προσεφέρθησαν οι πρώτες βοήθειες επέστρεψαν ξανά με ασφάλεια στο σχολείο τους .

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και κατά την αποτίμηση εντοπίστηκαν αδυναμίες, επισημάνθηκαν ατέλειες που πιθανόν μπορεί να προκύψουν αλλά συζητήθηκαν και απρόβλεπτοι παράγοντες που πάντα μπορούν να επηρεάσουν μια άσκηση πόσο δε σε πραγματικές συνθήκες όπου όλοι πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους .

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Λέσχη 4χ4 Περιστερίου τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Λασκούδης και τα μέλη για την παραχώρηση φορητών υλικών, για την συμμετοχή τους, τον Συντονιστή των Ελλήνων Ενεργών Πολιτών κ. Στάθη Διομήδη τον εκπαιδευόμενο Εθελοντή και Διαμερισματικό Σύμβουλο Περιστερίου κ. Σάββα Ανδρεάδη, τον Δημοτικό Αστυνομικό του Δήμου Αθηναίων κ. Μιχάλη Μπλότσο και το μέλος της Ε.Ο. κ. Φωτεινή Κλαράκη

Το πρόγραμμα από τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας της Μ.Κ.Ο. ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. για την άσκηση εκκένωσης του κτιρίου περιλάμβανε :

Προ-σύσκεψη εκτός σχολείου :Σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων για ανάλυση ρόλων , ποσοστό συμμετοχής ανάλογα με την επιθυμία των φορέων και ανάλυση σχεδίου εκκένωσης.

Φάση Α΄: Ενημέρωση προσωπικού για τις λεπτομέρειες της Άσκησης και τον τρόπο της εκκένωσης, από τους Εθελοντές Πολιτικής προστασίας της Μ.Κ.Ο. ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. και το Πυροσβεστικό Σώμα.

1) Τρόπος εκκένωσης.

2) Μέτρα για την αποφυγή ατυχήματος.

3) Εκκένωση.

4) Σημείο συγκέντρωσης μαθητών.

Ομάδα Πρώτων Βοηθειών σε Ετοιμότητα και στήσιμο Σταθμού Πρώτων Βοηθειών εκτός Σχολικού Συγκροτήματος .

Φάση Β΄: Ενημέρωση Μαθητών για την άσκηση και ανάλυση τρόπου εκκένωσης.

1) Συγκέντρωση μαθητών και ενημέρωση αυτών για τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν και ανάλυση οδηγιών για την ασφαλή εκκένωση κτιρίου .

2) Επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας και έναρξη άσκησης .

3) Αρχή με κάλυψη κάτω από τα θρανία.

4) Εντολή εκκένωσης με χειροκίνητο κουδούνι και σφυρίχτρες.

5) Ανάληψη πρωτοβουλίας από καθηγητές και έναρξη εκκένωσης.

6) Συγκέντρωση μαθητών και καταμέτρηση στο σημείο συγκέντρωσης



ΛΗΞΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Φάση Γ΄: Σύσκεψη αποτίμηση ενεργειών .