4/6/10

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση της Εθελοντικής Ομάδας Υποβοήθησης Αρχών ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας η οποία ανταποκρίθηκε και συμμετείχε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης 21 ωρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στους τομείς της Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης .
Η Εθελοντική Ομάδα της ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨ είναι η μόνη οργάνωση στο Δήμο του Περιστερίου, αναγνωρισμένη και ενταγμένη στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με Αριθμό Μητρώου 24/2009 .
Η εκπαίδευση αφορούσε την Δασοπροστασία και την Δασοπυρόσβεση ενώ περιλάμβανε και θεματολογία για αυτοπροστασία, χρήση πυροσβεστήρων, χρήση πυροσβεστικών οχημάτων, ανάπτυξη εγκατάστασης πυρόσβεσης, ενέργειες πεζοπόρων τμημάτων, με θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή τριών Εθελοντικών Οργανώσεων της Δυτικής Αττικής ενώ κατά την τρίτη ημέρα της εκπαίδευσης την Παρασκευή 28/5/2010 και ενώ είχε προσδιορισθεί ως χώρος πρακτικής εκπαίδευσης το Ποικίλο Όρος Ξέσπασε Πυρκαγιά με αποτέλεσμα την ενεργή μας συμμετοχή.
Η Εθελοντική Ομάδα βοήθησε στο στάδιο, μετά τον πλήρη έλεγχο της Πυρκαγιάς, από ισχυρές πυροσβεστικές Δυνάμεις του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών και συγκεκριμένα 21 πυροσβέστες με 7 πυροσβεστικά οχήματα.
Οι Εθελοντές μας συνδυάζοντας την εκπαίδευση , την πρακτική εξάσκηση με πραγματικές συνθήκες που επικρατούν μετά τον πλήρη έλεγχο στο πεδίο της πυρκαγιάς , βοήθησαν στον καθαρισμό και την πλήρη κατάσβεση ώστε να αποφευχθούν τυχών αναζωπυρώσεις που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες .
Με την συνδρομή μηχανημάτων έργων του Δήμου Περιστερίου , προχωρήσαμε στον καθαρισμό παράνομης στάνης η οποία έχει στηθεί στο Ποικίλο Όρος και λόγο των υλικών που υπήρχαν αποθηκευμένα, παλέτες αλλά και τόνοι κοπριάς, χρειάστηκε το ρίξιμο τόνων νερού από πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχών αναζωπυρώσεις, επικίνδυνες για όλο το Ποικίλο Όρος .
Σε αυτό το σημείο ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Αξιωματικούς και τον Διοικητή του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών καθώς παρά τα αυξημένα καθήκοντα που είχαν λόγο της Πυρκαγιάς , συνέχισαν την εκπαίδευση μας παρά την κούραση τους , δίνοντας μας πολύτιμες πληροφορίες για την προσωπική μας ασφάλεια αλλά και πώς τα μέλη Εθελοντικών Οργανώσεων μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας .
Επίσης ευχαριστούμε τον αρμόδιο υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Περιστερίου κ. Πέτρο Σιαμάντη και τον Δήμο Περιστερίου για την διάθεση υλικών όπως πυροσβεστήρων, οχημάτων, φτυαριών και αξινών που συνέβαλαν στην πρακτική μας εκπαίδευση.
Λυπούμαστε όμως ιδιαίτερα που αναγκαστήκαμε να συμβάλουμε στο Ποικίλο ¨Όρος σε πραγματικές συνθήκες καθώς είναι ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Δυτικής Αττικής και θα έπρεπε όλοι μας να είμαστε περισσότερο αισθητοποιημένοι ώστε το επίπεδο πρόληψης πυρκαγιών αλλά και προστασίας της ευρύτερης περιοχής να είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Η Εθελοντική Ομάδα Υποβοήθησης ¨ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.¨ δηλώνει ότι θα επανέλθει και θα δραστηριοποιηθεί περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση.


Ο Υπεύθυνος
της Ε.Ο.

Παναγιώτης Μαργαρώνης